Jak pachnie i smakuje Zanzibar

Jak pewnie wiecie, Zanzibar nazywany jest Wsypą Przypraw. Nie bez powodu. Nazwa nawiązuje zarówno do historii wyspy, jaki i do czasów obecnych. Potęga Zanzibaru przez długie lata oparta była na handlu przyprawami, w szczególności goździkami, które to do dnia dzisiejszego stanowią główny towar eksportowy wyspy. Wyspy, która pachnie właśnie goździkami, wanilią, kardamonem, trawą cytrynową, smakuje kurkumą, curry, chlebowcem czy też imbirem. Ucztę smaków i zapachów można sobie zafundować podczas tzw. spice tour. Taką możliwość oferuje nasze wycieczka na Zanzibar. Plantacje przypraw znajdują się poza miastem, dojazd zajmuje około 30-40 minut. To wspaniała okazja, być zobaczyć, jak rosną przyprawy, które znamy wyłącznie z kuchni. Można je dotknąć, powąchać i posmakować. A co konkretnie rośnie na Zanzibarze?

  • Chlebowiec

Angielska nazwa to jackfruit i taką też posługują się wszyscy na Zanzibarze. Owoce chlebowca mogą osiągać wagę nawet do 10 kg! Są bardzo soczyste i pożywne.

Chlebowiec Zanzibar

  • Kurkuma

Podobna do imbiru, jednak kolor bulwy jest o wiele intensywniejszy, wręcz jaskrawo-pomarańczowy. Samą przyprawę wytwarza się z podłużnych korzeni, które najpierw muszą zostać ugotowane. Następnie poddaje się je obróbce termicznej, suszy się je przez długi czas w specjalnych piecach. Zmielone na proszek bulwy to jest właśnie kurkuma, którą znamy. Oprócz walorów kulinarnych, ma ona także właściwości lecznicze, pomaga na niestrawność.

Kurkuma Zanzibar

  • Trawa cytrynowa

Ta na pierwszy rzut oka niepozorna roślinka posiada ogromną moc. Można by rzec, że to przyprawa do wszystkiego, jej zapach potrafi wprowadzić w stan totalnej euforii. Łodygi i liście zawierają ten sam olejek eteryczny, który znajduje się w skórce cytryny. Rośnie w małych kępkach i wyglądem może przypominać chwast. Trawę cytrynową dodaje się do wszelakich potraw, herbatek, a także do kosmetyków. Jej aromat skutecznie odstrasza komary, co w Afryce jest bardzo pożądane. Podobnie jak kurkuma bardzo dobrze działana trawienie.

Trawa cytrynowa Zanzibar

  • Gałka muszkatołowa

Przyprawę uzyskuję się z nasion dużego wiecznie zielonego drzewa muszkatołowca. Owo ma barwę żółtą, kształtem przypomina większą śliwkę lub gruszkę, w środku siedzi pojedyncze twarde nasiono o ciemnoczerwonej barwie. Przyprawa wytwarzana jest z całości, zarówno z osłonki, jaki i twardej części. Uwaga: gałka muszkatołowa w dużych ilościach może działać na naszą percepcję, może być halucynogenna!

Gałka muszkatołowa Zanzibar

  • Kardamon

To prawdziwe złoto wśród przypraw, najdroższa przyprawa na świecie zaraz po szafranie. To także najstarsza przyprawa świata. Kardamonowe wysokie łodygi zakończone liśćmi są bardzo charakterystyczne, ale to nie łodygi, a nasionka są tu ważne, te znajdują się na ziemi w postaci bulwiastych kłączy. W sprzedaży dostępne są zarówno całe strąki, jaki i nasiona, w całości lub zmielone. Proszek jednak dość szybko traci swój smak, więc lepiej zaopatrzyć się w cały strąk, który dłużej zachowuje swoje walory.

Kardamon Zanzibar

  • Kakaowiec

Ciekawe, czy wiecie, jak wygląda to drzewo i jego owoce? Oto do pnia przymocowane są podłużne całkiem spore owoce, które kryją w sobie biały miąższ. Taki owoc zawiera od 20 do 60 nasion, które podlegają procesowi fermentacji, suszenia, prażenia i na samym końcu mielenia na dobrze nam znany brązowy proszek. Z gęstej masy powstaje masło kakaowe.

Kakaowiec Zanzibar

  • Wanilia

Owoce wanilii przypominają zielone fasolki, z tym, że te waniliowe rosną na drzewie, a konkretnie zwisają z pnącza z rodziny storczykowatych. Aromatyczne laski wanilii powstają w wyniku fermentacji i wysuszenia zielonych strąków. To jedna z najdroższych przypraw na świecie, zaraz po szafranie i kardamonie. Na jej cenę wpływa skomplikowany proces zapylania oraz długi czas owocowania.

Wanilia Zanzibar

  • Drzewo cynamonowe

Uwaga, drzewo to dorasta do 15 metrów. Na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym, jednak kiedy przyjrzymy się bliżej uwagę powinna zwrócić kora drzewa. Przyprawę wytwarza się z właśnie z jej wewnętrznej warstwy, która po zdjęciu z drzewa dość szybko się zwija w dobrze nam znane ruloniki. Owe ruloniki suszone są potem w ciełpym i przewiewnym miejscu.

Cynamon Zanzibar

  • Imbir

Tę przyprawę znają chyba wszyscy, więc szczególnie przedstawiać nie trzeba. W każdym warzywniaku czy markecie w odpowiednim dziale znajdziemy imbirowe korzenie. Imbir ma genialne właściwości, zarówno smakowe, jaki i lecznicze. Świetny do potraw, ale i na przeziębienie. Wywar z imbiru, dodany do gorącej herbatki z cytryną może zdziałać cuda.

Imbir Zanzibar

  • Curry

No właśnie? Ktoś wie jak wygląda krzaczek curry? Nie chodzi o kolorowy proszek, będący już gotową mieszanką przypraw. Zupełnie zwyczajnie, ot roślinka z zielonymi liśćmi. Jej prawdziwa nazwa to Murraya koenigii. Ma niewielkie, podłużne i bardzo mocno pachnące liście, których używa się jako przyprawy szczególnie w krajach azjatyckich.

Curry Zanzibar

  • Drzewo szminkowe

Tej rośliny u nas nie uświadczymy. Nazwa sugeruje zastosowanie w branży kosmetycznej i rzeczywiście. Intensywnie czerwone nasiona wewnątrz owocu zawierają barwnik, którym tutejsze kobiety malują sobie usta. Jakże ekologicznie! Barwik nosi nazwę annatto (surowy wyciąg) lub biksyna (barwnik rozpuszczalny w tłuszczach). Stosowany jest także w przemyśle spożywczym np. w serach Cheddar, Red Leicester, czy Brie.

Drzewo szminkowe Zanzibar

  • Goździki

To przyprawa, która jest już niejako symbolem wyspy. Goździki to nic innego, jak niedojrzałe pączki kwiatowe zerwane z drzewa goździkowego. Gdyby pozostały na drzewie, pięknie by rozkwitły jako kwiaty. Do zerwania nadają się wtedy, gdy ich kolor z zielonego zmienia się w czerwony, a na wierzchołku widać cztery wypustki, czyli zalążki płatków. Teraz pozostaje je tylko wysuszyć na słońcu, by ściemniały i nabrały aromatu. Świetne do herbatki zimowej oraz grzanego wina.

Goździki Zanzibar

  • Pieprz

Przyprawa znana wszystkim bardzo dobrze. Jednak kto wie, jak rośnie i jak pozyskuje się jego różne odmiany? To kolejne pnącze z zielonymi kulkami, które z czasem zmieniają kolor. Z dojrzałych owoców otrzymuje się pieprz biały, z niedojrzałych – zielony, ze sfermentowanych i wysuszonych – czarny. Zielone kulki prosto z drzewa są naprawdę pieprzne, można spróbować, jaka jest ich prawdziwa moc.

Pieprz Zanzibar

  • Karambola

To tak naprawdę owoc, który można traktować jako przyprawę. Jej owoc ma bardzo charakterystyczny wygląd, ostre krawędzie sprawiają, że w przekroju wygląda jak gwiazda, zostawia zaś słodko-kwaśny posmak. Owoce można jeść na surowo prosto z drzewa, smak nieco cierpki, ale ciekawy. Można dodawać je do sałatek, sosów, czy podawać z mięsem lub rybami. Karambola kryje w sobie sporo cennych składników, jednak karambola nie jest wskazana dla każdego. Zawiera w sobie sporo kwasu szczawiowego, a jego nadmiar osłabia kości i zęby oraz sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach, szczególnie u osób borykających się z problemami układu moczowego.

Karambola Zanzibar

Tego wszystkiego będziecie mogli posmakować, powąchać oraz dotknąć podczas naszej wycieczki na Zanzibar. Oprócz samej wizyty na plantacji weźmiemy także udział w lekcji gotowania zanzibarskich potraw. Dzień rozpoczniemy od wizyty na targu Darajani w Stone Town, gdzie zapoznamy się z artykułami, oferowanymi w takich miejscach oraz poznamy kulturę kupowania na targu. Następnie udamy się publicznym transportem, znanym jako daladala, poza miasto na plantację przypraw, gdzie zobaczymy, jak owe przyprawy rosną w środowisku naturalnym. Dowiemy się o pochodzeniu oraz znaczeniu owych roślin w kuchni zanzibarskiej. Lekcja gotowania odbędzie się na plantacji, wraz z naszą panią gospodynią poznacie tradycyjne przepisy oraz tajniki tutejszej kuchni. Kiedy posiłek będzie już gotowy, zasiądziemy do jego konsumpcji.  W cenie otrzymacie: przejazd daladala, spice tour, market tour, lunch w tym cztery przepis (zostaną przesłane mailem), butelkowaną wodę mineralną, lekcję gotowania. Czas trwania: 9:30 – 14:00.

Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *