Bali kulinarnie

Bali kulinarnie

Bali to wyspa nasycona mistycyzmem, duchowością, kojarzy się z oazą, gdzie można zwolnić, oderwać się od codziennych spraw oraz pokontemplować o swoim życiu. Podróż na Bali to jednak nie tylko przeżycie duchowe, ale i kulinarne. Przed wyjazdem zdecydowanie warto dowiedzieć się więcej na temat tego, co warto zjeść na Bali. Ta zielona wyspa ma do zaoferowania mnóstwo egzotycznych smaków. Lokalne jadłodajnie, zwane warungami, kuszą zapachem przygotowywanych dań, aromatem ziół i przypraw, wobec czego nie sposób przejść obojętnie. Kuchnia balijska jest specyficzna, różni się od indonezyjskiej tym, że dania nie są tak bardzo pikantne, jak np. na pobliskiej wyspie Lombok. Jada się tu także wieprzowinę, czego nie uświadczycie na innych indonezyjskich wyspach, które są muzułmańskie. Podstawą kuchni jest słodki sos sojowy, zwany ketjap manis, sos na bazie orzeszków ziemnych oraz ostrzejszy sos chili o nazwie sambal. Dodawane są prawie do wszystkiego i nadają potrawom charakterystycznego balijskiego smaku. Baza gastronomiczna na Bali jest ogromna, a ceny bardzo niskie w porównaniu do cen w naszym kraju. Obiad w miejscowej knajpce typu warung potrafi kosztować ok. 5 zł, w restauracji zaś 10-15 zł, jedzenie jest smaczne i świeże. Co zatem można zjeść na Bali?

Nasi Goreng

To nic innego jak ryż smażony z warzywami, uprzednio ugotowany, wystudzony i usmażony z dodatkami. Bywa podawany z kurczakiem lub smażonymi owocami morza. Oczywiście sos sojowy obowiązkowy. Potrawa jest mocno przyprawiana lokalnymi korzeniami.

Nasi Campur

Danie, które można określić mianem “rozmaitości z ryżem”. Ponownie podstawę dania stanowi ryż, który podaje się w zestawie z innymi dodatkami w zależności od tego, co jest obecnie na stanie. Mogą to być dodatki mięsne, warzywa, orzeszki ziemne, jajko, tofu, urap (fasolka z tartym kokosem i kiełkami), chipsy krewetkowe (bardzo popularne na Bali), smażone krweteki czy ryba. Najczęściej w skład zestawu wchodzi smażony kurczak, jajko, smażona soja, makaron, a także warzywa w pikantnym sosie z dodatkiem trawy cytrynowej.

Mie Goreng 

Indonezyjski Makaron Stir Fry, czyli smażone noodle, dokładnie w taki sam sposób jak nasi goreng. Dostępne w każdej jadłodajni. Oprócz makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej cebulę oraz kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona cebula. Potrawa może zawierać także dowolne mięso, np. kurczaka, krewetki, wieprzowinę czy wołowinę lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny.

Sate Ayam 

Są to szaszyłyki z różnego rodzaju mięsa w sosie orzechowym. W warungach przyrządzane są na specjalnym grillu, w którym jako podpałka używane są łupiny z kokosa. To wyzwala oczywiście specyficzny piękny aromat. W Indonezji jest to bardzo popularny tzw. street food, serwowany zarówno w przydrożnym barze, warungu czy restauracji.

Babi Guling

To balijska specjalność! Uwaga, jest to prosiak, natarty specjalną mieszanką przypraw, upieczony w całości na ruszcie z super chrupiącą skórką. Mięso jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Serwuje się go w drobno pokrojonych kawałkach wraz z ryżem oraz różnymi sałatkami. Jednak w pierwszej kolejności podaje się sałatkę lawar, którą, i tu bardzo ciekawa rzecz, mogą przygotowywać tylko mężczyźni i to bardzo wcześnie rano. Składniki stanowią świńska krew, pasta krewetkowa, fasolka, liście manioku, owoc chlebowca, wiórki koksowe oraz kurkuma.

Bebek Betutu

To kaczka, przygotowywana na specjalne okazje. Mięso naciera się najróżniejszymi przyprawami, w tym szalotką, czosnkiem, trawą cytrynową, imbirem, kurkumą, liśćmi limonki, chilli, kolendrą, solą oraz pastą z krewetek. Danie to trzeba zamawiać z wyprzedzeniem, nie należy też do najtańszych, jednak z pewnością do najsmaczniejszych.

Soto Ayam

To tzw. indonezyjski rosół. To nic innego, jak zupa z kurczakiem oraz noodlami, przyprawiona kurkumą, z nutką trawy cytrynowej. Serwowana jest z jajkiem i kiełkami. Uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka.

Gado Gado

To najpopularniejsza sałatka w Indonezji, bardzo popularna na Bali. W jej skład wchodzą gotowane na parze warzywa oraz jajko, a wszystko to polane jest słodkim sosem orzechowym satay. Kompozycja warzyw jest dowolna, najczęściej podaje się marchewkę, kiełki fasoli mung, kapustę pekińską, ziemniaki, fasolkę szparagową oraz szpinak. Podawana jest także z chipsami krewetkowymi.

Cap Cay / Cap Cai

To kolejne danie wegetariańskie, na które składają się to przeróżne smażone warzywa, takie jak kalafior, brokuły, marchewka, cebula, kapusta, grzyby itp. z lekkim sosem. Czasami serwowane jest także z dodatkami mięsnymi.

Tych wszystkich potraw będziecie mieli okazję spróbować podczas naszej wycieczki MISTYCYZM I POLA RYŻOWE – ODKRYWAMY BALI. Ba! Nie tylko spróbować, ale także własnoręcznie przyrządzić podczas warsztatów z gotowania, na które wybierzemy się w Sidemen. To będzie prawdziwa lekcja przyrządzania tradycyjnych potraw balijskich. Nauczymy się tradycyjnego sposobu gotowania, będzie to otwarta kuchnia w otoczeniu ekologicznych gospodarstw oraz zapierających dech w piersiach widoków na pola ryżowe. Najpierw rano wybierzemy się na zakupy na balijski targ, by nabyć nasze produkty do gotowania. Następnie zatrzymamy się na farmie, gdzie będziemy mogli wybrać warzywa do naszych dań. Gotowanie odbędzie się bez gazu oraz elektryczności. W tajniki kuchni balijskiej wprowadzi nas jeden z najlepszych szefów na wyspie. Na zakończenie otrzymamy przepisy, które pozwolą nam wprowadzić te niesamowite smaki na stół w naszych domach. Zapraszamy!

Bali cooking class

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *